Greener Bits Mobile Layout
Greener Bits Logo

Hoe overtuig ik mijn werknemers om mee te doen met de wet WPM?

Hoe overtuig ik mijn werknemers om mee te doen met de wet WPM?

blogs tailwind section 2 Sept. 2024 | Patrick Willemsen

De Wet Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is een belangrijke maatregel die werkgevers verplicht om inzicht te geven in de manier waarop hun werknemers naar het werk reizen, met als doel de CO₂-uitstoot van zakelijke mobiliteit te verminderen. Maar hoe zorg je ervoor dat je werknemers gemotiveerd zijn om hieraan mee te werken? Hieronder vind je enkele tips om ze te overtuigen:


1. Veel werknemers zijn zich misschien niet bewust van de impact van mobiliteit op het milieu. Begin met het uitleggen van het doel van de wet: het terugdringen van de uitstoot en het bevorderen van duurzame reisalternatieven. Benadruk dat hun deelname helpt bij het behalen van klimaatdoelstellingen en bijdraagt aan een schonere toekomst.


2. Maak duidelijk dat de WPM niet alleen voordelig is voor het milieu, maar ook voor henzelf. Minder reistijd door het stimuleren van thuiswerken of het gebruik van flexibelere vervoersmogelijkheden kan de balans tussen werk en privé verbeteren. Daarnaast kunnen duurzame vervoersopties, zoals fietsen of elektrische auto's, leiden tot besparingen op brandstofkosten en parkeerproblemen.


3. Veel werknemers weten misschien niet welke alternatieven beschikbaar zijn. Stel concrete oplossingen voor, zoals het gebruik van OV-abonnementen, carpoolen, fietsen of elektrische deelauto's. Organiseer bijvoorbeeld een fietsevent of stel een proefperiode in voor carpoolen om medewerkers de voordelen te laten ervaren.


4. Overweeg financiële prikkels om duurzame keuzes aan te moedigen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van reiskostenvergoedingen voor openbaar vervoer, een fietsplan of een vergoeding voor elektrische voertuigen. Dit laat zien dat je als werkgever de wet WPM serieus neemt en ook bereid bent hierin te investeren.


5. Als het management zelf gebruikmaakt van duurzame reisopties, zullen werknemers eerder geneigd zijn dit voorbeeld te volgen. Leiderschap speelt een belangrijke rol in het motiveren van het team om verandering te omarmen.


Door open te communiceren over het belang van de wet WPM en zowel individuele als collectieve voordelen te benadrukken, kun je je werknemers overtuigen om mee te doen. Uiteindelijk draagt iedereen bij aan een duurzamere toekomst, wat zowel het bedrijf als de werknemers ten goede komt.

“Met Greener Bits hebben we eindelijk de tools in handen om onze CO2-uitstoot nauwkeurig te berekenen en te beheren, terwijl we voldoen aan alle wettelijke vereisten, zonder in te leveren op efficiëntie.”

Greener Bits Mobile Layout

Ontdek Hoe Greener Bits U Kan Helpen. Neem Vandaag Nog Contact Op.

Patrick Willemsen

Kristen Willemsen

Co-Founder

Co-Founder

(+31) 6 34 98 80 15 (+31) 6 46 30 29 21 [email protected] [email protected]