Greener Bits Mobile Layout
Greener Bits Logo

Is tooling met betrekking tot de wet WPM noodzakelijk?

Is tooling met betrekking tot de wet WPM noodzakelijk?

blogs tailwind section 16 Sept. 2024 | Patrick Willemsen

De wet WPM is erop gericht om de CO₂-uitstoot van zakelijke mobiliteit inzichtelijk te maken en te verminderen. Voor werkgevers betekent dit dat ze gegevens moeten verzamelen over het woon-werkverkeer en de zakelijke kilometers van hun werknemers. Maar is het gebruik van speciale tooling om deze data te beheren en rapporteren noodzakelijk? Laten we de voordelen en uitdagingen van tooling in dit proces bekijken.


Wat Vereist de wet WPM?


Volgens de wet WPM zijn werkgevers verplicht om gedetailleerde informatie te rapporteren over de mobiliteit van hun werknemers. Denk hierbij aan:


  • Het type vervoer dat wordt gebruikt (auto, fiets, openbaar vervoer, etc.)
  • De afstand en frequentie van woon-werkverkeer
  • Zakelijke reizen die plaatsvinden voor werkdoeleinden

Het verzamelen van deze gegevens kan al snel complex en tijdrovend worden, vooral voor middelgrote tot grote bedrijven. Daarom is het gebruik van software of tools om dit proces te ondersteunen steeds populairder.


Voordelen van Tooling


  1. Efficiëntie in Gegevensverzameling
    Tooling kan geautomatiseerde processen aanbieden voor het verzamelen van reisgegevens van werknemers. In plaats van handmatige invoer van gegevens, kan software bijvoorbeeld gekoppeld worden aan GPS-systemen, mobiliteitskaarten of OV-chipkaartregistraties. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de kans op fouten.
  2. Betere Rapportage
    De wet WPM vereist dat werkgevers hun mobiliteitsdata op een overzichtelijke manier rapporteren aan de overheid. Tooling biedt vaak ingebouwde rapportagemodules die voldoen aan de wettelijke eisen. Hierdoor wordt de rapportage automatisch gegenereerd, waardoor je als bedrijf tijd bespaart en tegelijkertijd voldoet aan de regelgeving.
  3. Inzicht in CO₂-uitstoot
    Veel tools bieden ook de mogelijkheid om direct de CO₂-uitstoot te berekenen op basis van de verzamelde reisgegevens. Dit inzicht is essentieel om de milieudoelstellingen van de wet WPM te behalen. Door een helder overzicht van de uitstoot te hebben, kun je als bedrijf gerichte acties ondernemen om deze te verlagen.
  4. Medewerkers Betrekken
    Met een toegankelijke tool kunnen werknemers zelf hun mobiliteitsgegevens bijhouden en inzien hoe ze bijdragen aan de reductie van de uitstoot. Dit zorgt niet alleen voor bewustwording, maar kan ook gedragsverandering stimuleren, zoals het vaker kiezen voor duurzamere reisopties.

Wanneer Is Tooling Noodzakelijk?


Tooling kan een essentieel hulpmiddel zijn in de volgende situaties:


  • Grote aantallen werknemers: Bij een groter personeelsbestand is het vrijwel onvermijdelijk om zonder geautomatiseerde tools efficiënt te blijven.
  • Complexe mobiliteitsstromen: Voor bedrijven waarbij werknemers gebruikmaken van verschillende vervoersmiddelen of waarbij zakelijke reizen regelmatig plaatsvinden, is tooling een handige manier om alles overzichtelijk te houden.
  • Nauwkeurige CO₂-berekeningen: Als je als bedrijf actief wilt sturen op de reductie van CO₂-uitstoot, kan tooling helpen om precies te meten en hierop te sturen.

Conclusie: Tooling Is Niet Altijd Verplicht, Maar Wel Handig


Hoewel de wet WPM niet expliciet vereist dat bedrijven tooling gebruiken, kan het een enorme hulp zijn om te voldoen aan de regelgeving en tegelijkertijd efficiënter te werken. Tooling helpt bij het verzamelen van reisgegevens, het genereren van rapporten en het monitoren van CO₂-uitstoot. Vooral voor grotere organisaties of bedrijven met complexe mobiliteitsstromen kan tooling onmisbaar zijn om aan de wet WPM te voldoen en duurzame doelen te bereiken.


Voor kleinere bedrijven kan het soms voldoende zijn om met eenvoudige, handmatige processen te werken. Echter, naarmate de complexiteit toeneemt, wordt het gebruik van tooling steeds aantrekkelijker en vaak ook noodzakelijk om te blijven voldoen aan de eisen van de wet WPM.

“Met Greener Bits hebben we eindelijk de tools in handen om onze CO2-uitstoot nauwkeurig te berekenen en te beheren, terwijl we voldoen aan alle wettelijke vereisten, zonder in te leveren op efficiëntie.”

Greener Bits Mobile Layout

Ontdek Hoe Greener Bits U Kan Helpen. Neem Vandaag Nog Contact Op.

Patrick Willemsen

Kristen Willemsen

Co-Founder

Co-Founder

(+31) 6 34 98 80 15 (+31) 6 46 30 29 21 [email protected] [email protected]